Midsommar…..

24 juni, 2013

Tårtan som barnbarnet gjorde! Denna tårta var bra mycket bättre än vad som bjöds i trädgården, dagen före midsommar afton.
Tänkte inte alls gå dit, men det var riktigt roligt att sitta och prata med äldre tanter!
Jag blev hämtad av min dotter, som ville förbereda nästa dag.

Medan ”mina fruntimmer” härjade i köket satt jag och var social!

Dom hojtade när maten började bli klar. Va då? Hjälpa till? Jag snoppade ju jordgubbarna!!

Titta vilken fin liten uteplats jag har!

Det blev en riktigt fin midsommar afton! Jag tom tog en öl från Coop till sillen!

Trolleri trollera…

17 juni, 2013

På pingstafton kom Magnus och hämtade mig för transport till Norrköping.
Dagen före hade hemtjänsten plockat fram passande kläder.
Byxorna passade perfekt, och satt uppe utan bälte!
Men efter 15 mil i bilen hade ”fläsket” omdisponerats, så när jag klev ur i Norrköping för att byta till bussen som skulle ta oss vidare till Fårhult i Småland, rasade brallorna.

Med käppen i ena handen, och byxlinningen i den andra, lyckades jag kravla mig ombord på bussen. Ingen av trollisarna hade en bit trollerirep med sig.
Så länge jag satt i sätet var det ju ingen fara, men jag skulle ju kliva av bussen för andra aktiviteter.
Som tur var, så fanns det en ”trollerihandlare” på plats!
Han hade ett enda reptrick med sig, och det löste problemet!
Det är enda gången jag kan minnas att ett trolleritrick kunnat användas till något ”vettigt”!
Sedan blev det en trevlig dag!

Nu är det sommar…

16 juni, 2013

Snart är det midsommar, men inte blir det som förr inte.
Under många år så var det obligatoriskt att jag var engagerad som underhållare på midsommarfesterna. Så den mesta tiden denna dag tillbringades i bilen.
Men nu blir det väl att halta ut på innegården och titta på ”knätofsarna”!  Men det är bara att gilla läget.

För 2 veckor sedan åkte min kompis Claes Boman och jag till Grängesberg, för att hälsa på en annan kompis.

I Fagersta stannade vi till och fikade på hembygdsgården. Jag hade inga kontanter, s jag skulle betala med kort! Men si det gick inte. Tanten som skötte serveringen var volontär, och sade sig inte förstå sig på sådana nymodigheter. Så på en papperslapp skrev hon ner summan, och sedan fick vi gå till en annan kåk och betala!

Sedan fortsatte v i till Grängesberg, där det var vissa problem att hitta Bertil. Han hade nämligen inte ändrat adressen när han flyttade inom kommunen. Men jag visste på vilken gata han bodde, men inte vilket nummer. När Claes vari in på brevbärarexpeditionen visste vi husnummer också.
Det blev en riktig överraskning för Bertil när vi kom, och det var ju det som var meningen!

Efter en del ”skitsnackande” åkte vi ner till värdshuset för lunch. Där hade inte vi varit sen Beril flyttade till Gränges för 5 år sedan!

Efter måltiden var det dags att dra vidare. Meningen var att vi skulle göra ett besök i Kopparberg också. Men det sket sig. Jag ringde för att avisera vår ankomst, men slog fel nummer! Eftersom jag inte fick någon kontakt, tog vi för givet att han inte var hemma! (men det var han) Så det var bara att fortsätta hem.
Men en riktigt trevlig utflykt blev det!

Länge sen sist….

30 maj, 2013

Det har hänt mycket sedan jag skrev här!

Jag bodde i 40 år i samma lägenhet på Munksundsgatan.
Men på min 75-årsdag kom det ett brev som meddelade att jag var uppsagd!
Med hjälp från socialen fick jag en 2a på Kryddgården! Men ifrån en 4:a till en 2:a, då blir det många grejer över.
Men nu har jag bott här i nästan 2 månader, och jag trivs riktigt bra med nya hemtjänsten.
Jag har tom en liten terrass som är full av grönt.

Optimister…

23 november, 2012

I år försökte ett gäng återskapa varieté traditionen på Kiviks marknad.
Det gick naturligtvis åt helvete. I sommar ska ett nytt gäng försöka.
Det som gjorde det så stort för 50 år sedan var ju SYNDEN! 60 talet präglades ju av friheten, man kastade sig över allt som var nytt. Men så är det ju inte nu. Dom som försöker sig på ”marknadsvarietér” i dag, har skippat allt naket utan att förstå att det var det som drog folk. Dåtidens varieté direktörer levde ju på sina affärer, och satsade mycket pengar på att få till bästa programmet. Nu är det hobbyverksamhet från alla håll.
Förvisso fans det en trollkarl och en fakir också, men det var bara för att gifta män skulle ha något att skylla på, för att gå in i tältet!
Jag tror att det är en befängd idé att försöka återskapa den tiden, utan alla ingredienser som ingick i supershowerna på den tiden. Men vi får väl se hur det går….  Men fan trort sa Relingen.

Vad ska man skylla på?

23 november, 2012

Ja vad ska man komma med för ursäkt för att man inte uppdaterat bloggen?

Det händer inte så mycket numera, inga pengar och ingen ork. Tur att jag har tjejerna från hemtjänsten!

Snabba ryck…

24 augusti, 2012

Tänk vad livet kan ändras snabbt ! För 3 veckor satt jag och pratade med en gammal kompis, via skype.
Mitt i samtalet får han en stroke! Han blev sittande i soffan i ett och halvt dygn innan familjen uppdagade vad som hänt.

En annan kompis som är rullstolsbunden skulle ta ut ”rullen” ur bilen i söndags kväll. Plötsligt ramlar han baklänges, och bryter lårbenet. Nu ligger han på sjukan, och där lär han nog bli ett tag.

Livet kan ändras på bara någon sekund. Man får vara glad så länge man kan stå på benen, även om man måste ha käpp eller rullator. Att ha larm är också en fördel.

Ännu en varieté….

23 augusti, 2012

Varieté Laredo på Skänninge marknad 1971

Denna bild har jag fått från Thailand! Ingemar Pettersson skriver

‎.…….. när man tillsammans med ”bandkompisarna” stämmer träff på Hummelstabaren med Curth Ekgren för att spela på Skenninge marknad, som blev ett härligt minne för livet. Tack Curth!

Ett gäng grabbar från Humelsta, utanför Enköping, fick uppdraget att spela på paraden. Detta hade jag glömt bort. När jag tittade närmare på bilden ser jag att det är jag själv som har hand om mikrofonen!

Tjejen i röd kjol tv i bilden, är ingen tjej utan en Zigenargrabb som fick föreställa transa! Men för att kunna genomföra ”könsbytet” var vi tvungna att raka honom över hela kroppen. Han var luden som en björn. Jag köpte 2 påsar engångshyvlar, men det hade varit bättre att lånat en gräsklippare. Han skuttad omkring på scenen, i något som skulle föreställa dans.

Sluteffekten var att han trollades bort i en låda, för att sedan trollas fram igen. Jublet från publiken var öronbedövande när han  när han hoppade ur lådan, spritt naken, med en sidenduk knuten runt ”snorren”
Det var roligare förr…

sport,sport,bara sport..

8 augusti, 2012

Tittar på OS i brist på annat. Brottning har mänskligheten tävlat i sedan ”Hedenhös” oavsett hudfärg och religion, men det var nog tuffare förr.
Nu är det 2 vuxna människor som ligger och kramas på en madrass !
Ibland hamnar dom i ”omvänd” ställning, med näsan i röven på motståndaren!

Alla som bevittnat en brottningsmatch, sittande vid mattkanten, har känt lukten! Brottarna fiser så det brakar om det pga ansträngningarna. Det underliga är att den som vinner börjar ofta grina. Jimmy Lidberg grät, rusade fram och lyfte ner frugan från åskådarplats, och sedan grät dom tillsammans. Det var riktigt rörande.
Jag brottades lite i unga år. Jag var tjock redan på den tiden, och det är tyngden som räknas, inte kunnandet. Jag fick möta en äldre och rutinerad kille. Han bollade hur han ville med mig. Ont gjorde det också. Plötsligt fick jag se hans ädlare delar dingla framför mina ögon. Jag ville bara få slut på eländet, så jag gapade stort och bet till! Sen svimmade jag för ett ögonblick av publikens jubel. Jag hade kastat motståndaren 2 meter utanför mattan!
Det är otroligt vad stark man blir om man biter sig själv i pungen!!!!!

Fakirer

21 juli, 2012

Denna vecka är det Kiviks marknad, och minnen poppar upp från en svunnen tid. Dom flesta ”artisterna” var ju av halvtaskig kvalité, men det fanns ju några som skilde sig från mängden. Fakiren ”Mr Swing” gjorde ju stor dramatik av sin konst. Han tog sig själv på största allvar. Han gjorde allt för att leva upp till sitt rykte som självplågare!  Ali ben Hassan var den folklige, som reste runt på otaliga ungdomsgårdar, och hade en ”monolog” som många kopierade rakt  av.  Sedan var det ju ”el Salama” som körde/kör äckel-varianten. Han tom sätter eld på ”snorren”!
Dessutom fanns det några etablerade cirkusartister som höjde kvalitén. Lindansarna Tony Rix och Reino var ju seriösa artister, men gjorde i princip likartade nummer. Hos Lillebill Rhodin fanns Bodakurre, konstcyklist. Han var egentligen glasblåsare, och hade artisteriet som bisyssla. Sedan fanns det ju en uppsjö av trollkarlar, och en och annan buktalare.  I år firas 100-år jubileum på Kivik, och det finns faktiskt en varieté på plats. Varieté Hillton. Men det är långt ifrån hur det var förr.